SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Változókor- a menopauza

Kókai Kata [cikkei] - 2006-06-22
A női lét számtalan előnnyel és hátránnyal jár. Először a menstruáció megléte, majd annak hiánya okozhat aggodalmat. A változókor legalább olyan megterhelő, mint az első néhány ciklus.
Változókor- a menopauza

Életünk során szervezetünk több nagy változáson esik át. Először serdülőkorban, amikor megjelenik az első ciklus, majd várandósság idején, hatalmas fizikai és hormonális változásokkal, végül pedig a menopauza idején. Ezt a klimaxnak is nevezett időszakot sokan nehezen élik meg. Nem csak a testi változások okozta kellemetlenségek, de a változás lelki vonatkozásai miatt is. A reproduktív életszakasz végetérésével sok nő önértékelési problémákkal küzd, mely még nehezebbé teszi a hormonváltozás miatt kialakult tünetek elviselését. Fontos megérteni a változókor élettani szerepét ahhoz, hogy ne tragédiaként, hanem az életünk természetes szakaszaként élhessük meg.

A menopauza

Maga a kifejezés a menstruáció végleges megszűnését jelenti, természetes esemény, mely alkattól, népcsoporttól függően más-más életkorban jelentkezik. A menses kezdetben szabálytalan időközönként jelentkezik, majd végleg elmúlik. Ez alkattól függően 38-55 éves korra tehető, amikor is megkezdődik a változás kora. Oka a hormonális változás, az ösztogénmennyiség csökkenése. Akik korábban, a reproduktív időszakban is küzdöttek már hasonló problémával (pl. fogamzásgátló szedése miatt), ismerhetik a tüneteket.

A menopauza számtalan kellemetlenséggel járhat a hormonális változások miatt. Előfordulhat a normál hüvelyflóra megbomlása, gombás problémák, hőhullám, fáradtság, és még számtalan tünet. Sokan azért is élik meg rosszul ezt az időszakot, mert egy életszakasz (vagyis a termékeny időszak) lezárása.

Tüneteket a változókorban

A változókor számtalan tünettel járhat. Kezdetben az ösztrogéntermelés csökkenése miatt fokozatosan ritkábbá, szabálytalanabbá válik a menstruációs ciklus, majd végleg megszűnik. A tünetek már a korai szakaszban is jelentkezhetnek, s akár évekig is eltarthatnak. A hormonális változások miatt sokszor fokozott izzadékonyság, hőhullámok, s a kellemetlenségek miatt ingerlékenység is gyötri a nőket. Az izület fájdalmak is jellemzővé válhatnak, csökkenhet a nemi vágy.

A nemi vágy csökkenése nem jelent frigiditást, csupán ösztönös tartózkodást a nem egyszer kellemetlen nemi élettől. A hormonális változás miatt a hüvely nyálkahártyája szárazabbá válik, így a nemi élet sok kellemetlenséget okozhat. Emellett könnyen előfordulhat depreszió, kisebbségi komplexus, szorongás, mivel egyes nők úgy érzik a termékeny életszakasz végén már nem teljes értékűek.

Változókor és csontritkulás

A változókort követően a nők hormonális változásaik miatt jobban ki vannak téve a csontritkulás veszélyének, ezért fokozottabban kell ügyelniük a megfelelő táplálkozásra, s a vizsgálatokra. Nem egyszer csak akkor derül fény a csontritkulásra, ha egy szerencsétlen esés következtében csonttörés alakul ki. Fontos a megfelelő tápanyag bevitellel kompenzálni a hormonhiányt, s szakorvos tanácsát kikérni a megelőzéssel kapcsolatban.

Hormonpótlás a változókorban

Hazánkban már számtalan készítmény kapható, mely alkalmazható a menopauza idején a kiesett hormonok pótlására. Remek találmány, hiszen megvédheti a nőket az ösztrogénhiányos állapot okozta kellemetleségektől. Mégis sokan írtóznak a lehetséges mellékhatásoktól, s ezért nem veszik igénybe a lehetőséget. Ma már az orvotudomány fejlődésének köszönhetően nem csak kemikáliák, de rengeteg gyógynövényes táplálékkiegészítő is segíthet a változókori tünetek enyhítésében.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja